The project is over / Projektet er afsluttet

The "God nabo" group.

The “God nabo” group.

The project En god nabo er guld værd was formally over when the final report was submitted to Nordplus.

Looking back will bring back many memories and a lot of things have been done. During the autumn semester working with culture was dominant and participants in both countries learned a lot about the connection between Denmark and Iceland through the centuries. Many of the students didn’t know about this close relationship. The story became so alive when walking the streets of Copenhagen and Roskilde and following in the footsteps of the ancestors. We will always remember the trip to Denmark.

In the spring semester the emphasis was on the Global goals set by the United Nations and especially goals number 12, 13 and 14 which influence both countries in many ways. Students explain their tasks in their own way and point out what needs to be changed in order to improve.  Most of the student’s work can be found on this web page which is a fine memorial about good and instructive work between those two neighbor countries. Although the project is now formally completed, many friendships were made, and they will hopefully last.

Thank you all for a good and rewarding partnership.
Hjördís and Guðmundur Ingi

Opgaven En god nabo er guld værd var forbi da den sidste rapport blev afliveret til Nordplus.

Da man ser tilbage er der mange ting at mindes og mange ting har vi lavet.  I efterårssemester handlede det om kultur og eleverne i begge lande lærte en del om forbindelsen mellem Island og Danmark gennem tiden.  Der var mange som ikke kendte noget til hvor stærk den forbindelse var og er mellem de to lande.  Historien stod pludselig levende for eleverne da vi gik gennem gaderne i København og Roskilde i forspor vores forfedre.  Eleverne vil længe mindes rejsen til Danmark.

På forårssemester arbejdede elever i begge lande med De forenede nationes bæredygtige udvikling vurdering og særlig dem der knytter sig til begge lande.  Da eleverne fra vores samarbejds skole kom til Island arbejde alle i grupper hvor der blev arbejdet med opgaver der knyttede sig til De forenede nationes bæredygtige udvikling vurdering 12, 13 og 14.  Eleverne forklarede opgaverne og pejede på hvad der skulle forandres og hvad man kunne gøre på en bedre mode.

På hjemmesiden kan man se de fleste opgaver.  Den er en god mindeste om et gode og lærende opgaver mellem de to nationer.  Selv om opgaven er forbi opstod der hos mange vennskab hvor eleverne stadig er i forbindelse med hinanden og måske vil den venskab holde for hele livet.

Vi vil takke for et godt og givende samarbejde.
Hjördís og Guðmundur Ingi

Posted in Uncategorized.